iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
iQ Makelaars Funda
9.7 10

Seinen op rood op Twentse woningmarkt

2 minuten lezen

Terug

In Enschede en Hengelo is voor beginners op de woningmarkt het aanbod het meest afgenomen. Het aantal te koop staande tussenwoningen is bijna gehalveerd.

ENSCHEDE  - Zoals bijna overal in Nederland, is het ook in Twente voor starters zeer moeilijk een passende woning te vinden. Dat geldt vooral in Enschede en Hengelo, zo blijkt uit de kwartaalrapportage van de NVM Twente.

In Enschede en Hengelo is voor beginners op de woningmarkt het aanbod het meest afgenomen. Het aantal te koop staande tussenwoningen, die bij starters populair zijn, is in Enschede en Hengelo samen - vergeleken met een jaar geleden - bijna gehalveerd tot 92.


Appartementen

Ook appartementen in de prijsklasse tussen de anderhalve en twee ton zijn populair bij starters. Het aantal appartementen dat nu te koop staat in de twee grootste twee steden van Twente is in een jaar met circa een derde gedaald tot 88. Gemiddelde verkoopprijs van die appartementen in het derde kwartaal: 189.000 euro.


Particuliere beleggers

„Vooral voor jonge stellen is het in Enschede en Hengelo heel moeilijk om aan een betaalbare woning te komen”, zegt voorzitter Peter Burbach van de makelaarsorganisatie NVM Twente. „Te meer doordat particuliere beleggers woningen in die prijsklasse opkopen in de grote Twentse steden. Daar moeten Enschede en Hengelo echt rekening mee houden in hun bouwplannen. Als je dat niet doet, jaag je jongeren de stad uit.”


Zorgen

De NVM meldde op Prinsjesdag, dat voor de huidige woningmarkt ‘code rood’ geldt en dat er in heel Nederland één miljoen nieuwe woningen bij moeten komen. Burbach: „Die ongerustheid geldt ook voor Twente, de markt is echt oververhit, er is meer  aanbod nodig.”


Voor de Enschede en Hengelo geldt dat het totale gemiddelde aanbod ten opzichte van het derde kwartaal in 2017 is afgenomen met bijna een kwart. Een jaar geleden stonden er nog 1051 woningen te koop en in het derde kwartaal 2018 nog maar 813. Dat zorgt voor stijgende prijzen.


Gemiddelde verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs is in Enschede met 12 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden tot 228.000 euro. In Hengelo lag de gemiddelde verkoopprijs in het derde kwartaal op 215.000 euro (+4%) en in Almelo op 199.000 euro (+10%).


Inhaalslag Almelo

Het aantal dagen dat een woning te koop stond in Enschede, is gelijk aan een jaar geleden, 37 dagen en in Hengelo 38 dagen. Dit is ook vrijwel gelijk aan het landelijk gemiddelde van 40 dagen. Almelo heeft hier een grote inhaalslag gemaakt. In Almelo stond een woning in het derde kwartaal gemiddeld 39 dagen te koop, terwijl dit een jaar geleden nog 83 dagen was.


Het grote verschil tussen Hengelo en Enschede is dat ten opzichte van vorig jaar het aantal transacties in Enschede is toegenomen, terwijl dat in Hengelo minder is geworden. Dat de woningprijzen in Enschede sneller stijgen (+12%), komt doordat in Hengelo (+4%) de gemiddelde verkoopprijs van een vrijstaande woning is gedaald. 

 

Publicatiedatum 07/05/2019

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool

Contact

iQ Makelaars Hoogeveen
Willemskade 57
7902 AV Hoogeveen

E: Hoogeveen@iQMakelaars.nl
T: 0528 - 445 409

0528-445409

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?

Bekijk alle beoordelingen