iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
245 reviews
iQ Makelaars Funda
9.7 10

Twentse huizenprijs door het dak: ‘Er gaan mensen in de problemen komen’

2 minuten lezen

Terug

ENSCHEDE - De lage rentestand, het geringe aanbod en financieel goed voorbereide kopers hebben de huizenprijs in Twente naar ongekende hoogte gestuwd. Makelaars en adviseurs spreken van een ‘extreem overspannen’ situatie, die voorlopig nog niet eindigt, maar waarvan de gevolgen ongewis zijn. „Er gaan mensen in de problemen komen.”  
 
Uit een steekproef van deze krant blijkt dat sommige woningen in twee jaar tijd anderhalf keer zoveel waard zijn geworden. Zo werd een Enschedese jarendertigwoning in de wijk Hogeland - in 2018 nog gekocht voor 180.000 euro - halverwege 2020 voor 275.000 euro verkocht. Zonder dat er tussentijds een verbouwing aan te pas kwam. Een twee-onder-een kapwoning in de wijk Bornsche Maten, in 2016 nog verkocht voor 227.500 euro, ging onlangs voor meer dan 310.000 euro naar een nieuwe eigenaar. Er werd fors boven de vraagprijs geboden.

‘Extreem overspannen’
Deze beide voorbeelden staan niet op zichzelf, vertellen makelaars en financieel adviseurs uit deze regio. Twintig, zelfs dertig geïnteresseerden die zich binnen twee dagen voor een woning melden zijn allang geen uitzondering meer. Zelfs de ‘winkeldochters’ - huizen waar vroeger nauwelijks animo voor was - gaan snel van de hand.

Na de kredietcrisis daalden de prijzen, tot juni 2013; sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Een bestaande woning is op dit moment, volgens het CBS, bijna 10 procent meer waard dan in januari 2020. Gemiddeld kost een koopwoning in Nederland nu 360.000 euro, nooit eerder lag dat bedrag zo hoog. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in januari 2021 bijna 58 procent hoger.

Binnen 25 dagen
In Twente is de doorlooptijd kort: een woning werd gemiddeld in 25 dagen verkocht. 10 procent (van de vraagprijs) overbieden is niet ongebruikelijk. Dat kan ook, omdat de rentestand zo laag is. „Geld lenen is gewoon heel goedkoop”, zegt hypotheekadviseur John Bonke. „Het verschil tussen een lening van 200.000 euro of 250.000 euro is maar een paar euro per maand. Daar ligt niemand wakker van.” Kamp: „Mensen kopen in hun ogen niet iets voor drie ton. Ze kopen iets voor het maandbedrag. En dat is vaak lager dan een huurprijs.”

De regionale makelaars en adviseurs verwachten dat de prijs hier voorlopig nog niet daalt. Zelfs een nieuwe crisis gaat daar niet voor zorgen; wie noodgedwongen van een huis af moet, raakt hem goed kwijt, omdat de vraag zoveel groter is dan het aanbod. 

Toch vreest adviseur Bonke wel voor persoonlijk leed. Corona gaat banen kosten, met als gevolg dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. „Wie geen Nationale Hypotheekgarantie heeft, gaat dan in de problemen komen”, zegt hij. „Dan moet je verkopen, een huurwoning vinden die er niet is; dat geeft stress.” Dat onheil heeft volgens hem de huidige situatie ook in zich.

 

BRON: Twentse Courant Tubantia - Arjan te Bogt

Publicatiedatum 26/02/2021

Gekoppelde galerij

Contact

iQ Makelaars Hoogeveen
Willemskade 57
7902 AV Hoogeveen

E: Hoogeveen@iQMakelaars.nl
T: 0528 - 445 409

0528-445409

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?

Bekijk alle beoordelingen