iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
iQ Makelaars Funda
9.7 10

Nog geen grote dalingen in woningprijzen

2 minuten lezen

Terug

De prijzen op de Nederlandse woningmarkt hebben in mei een interessante ontwikkeling laten zien. Hoewel er sprake was van een nieuwe daling ten opzichte van mei 2022, bleven de prijzen op maandbasis nagenoeg stabiel. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster daalde de prijs van een bestaande koopwoning met slechts 0,1% ten opzichte van de voorgaande maand. Hiermee lijkt een scherpe daling voorlopig te zijn afgewend.

Op jaarbasis is echter een daling van 5,6% te zien in vergelijking met mei vorig jaar. Deze afname op jaarbasis is groter dan de 4,4% daling die in april werd waargenomen. Het CBS en het Kadaster hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland om tot deze bevindingen te komen.

De significante daling op jaarbasis kan voornamelijk worden toegeschreven aan de buitengewone prijsstijgingen in de eerste helft van 2022. In mei 2022 stegen de prijzen nog met een opmerkelijke 18,8% in vergelijking met het voorgaande jaar. Op maandbasis, in vergelijking met april van dit jaar, vertonen de prijzen van bestaande koopwoningen echter een opvallende stabiliteit. Een abrupte daling blijft vooralsnog uit.

Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, benadrukt dat, gezien de explosieve prijsstijgingen, de daling nu veel sneller had kunnen verlopen, met name in combinatie met de gestegen hypotheekrente. Hij suggereert zelfs dat de huizenprijzen wellicht structureel hoger zullen blijven dan voorheen, ondanks de verwachting van een neerwaartse correctie.

Rabobank-economen voorspelden eerder deze maand nog een "stevige afkoeling" van de woningmarkt in de rest van 2023. Hoewel er sprake is van een daling van de huizenprijzen ten opzichte van vorig jaar, lijkt deze nog niet in lijn te zijn met de voorspellingen. De Rabobank-economen voorspellen dat de huizenprijzen volgend jaar niet veel verder zullen dalen. Volgens hun ramingen zal er slechts een minimale daling van 0,4% zijn in het laatste kwartaal van 2024 in vergelijking met het laatste kwartaal van 2023.

Opvallend genoeg werden er in mei 4% minder woningtransacties geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, volgens gegevens van het Kadaster. In de eerste vijf maanden van dit jaar vonden er bijna 10% minder woningtransacties plaats dan in dezelfde periode in 2022. Deze afname wijst mogelijk op een afkoeling van de markt en een zekere stabilisatie.

De woningmarkt blijft lastig te voorspellen, en dit kan een uitdaging vormen voor woningzoekenden. Schakel daarom altijd een deskundige makelaar in! Bij iQ Makelaars spelen we snel in op de veranderende huizenmarkt. We hebben een breed scala aan woningaanbod, dat aansluit bij de diverse behoeften en wensen van potentiële kopers. Met een team van ervaren en deskundige makelaars biedt iQ Makelaars uitgebreide diensten aan, waaronder begeleiding bij het vinden van de perfecte woning en professioneel advies bij verkoop- en aankooptransacties. Of je nu op zoek bent naar een droomhuis, of je woning wilt verkopen tegen de beste prijs, iQ Makelaars staat klaar om te helpen bij elke stap van het proces.

Publicatiedatum 04/07/2023

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool

Contact

iQ Makelaars Hoogeveen
Willemskade 57
7902 AV Hoogeveen

E: Hoogeveen@iQMakelaars.nl
T: 0528 - 445 409

0528-445409

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?

Bekijk alle beoordelingen